From The Blog

Italiaans eten en drinken, Vakantie

Wegwijs in het aanbod Italiaanse eetgelegenheden

Eten en Italië gaan hand in hand. Italië heeft een scala aan eetgelegenheden om de heerlijke gerechten te proeven. Daarbij worden allerlei omschrijvingen zoals ristorante, trattoria, osteria, tavola calda of pasticcaria gebruikt. Het is handig om te weten wat je in welk eethuis kunt verwachten, daarom worden ze onder kort toegelicht.

Ristorante
Dit is vergelijkbaar met een restaurant in Nederland, waarbij je kiest aan de hand van een menukaart, inclusief uitgebreide wijnselectie. Een gebruikelijke avondmaaltijd bestaat uit antipasti, een koud voorgerecht, primi, een warm voorgerecht, secundi, het warme hoofdgerecht in combinatie met contorni, een bijgerecht, om af te sluiten met dolci, het toetje. Vaak kun je pas na 19.30 uur aan tafel.

Trattoria
Dit type eetgelegenheid, vaak een familiezaak, heeft gematigdere prijzen dan een ristorante. Veelal zijn er familierecepten op de kaart te vinden. De inrichting en aankleding van het restaurant is vaak eenvoudig en simpel. Op een krijtbord vind je het aanbod van de dag. Je kunt hier zowel voor de lunch als voor het diner terecht.

Osteria
Dit is een lokale en informele wijnbar waar ook regionale gerechten worden aangeboden, vaak in de vorm van een buffet en allerhande antipasti. Een bezoek aan de osteria vind vaak plaats voorafgaand aan een avondmaaltijd ergens anders. Het aperitivo moment vindt plaats tussen 17.30 en 20.00 uur. Uiteraard kun je hier genieten van een heerlijke wijn of ander aperitief.

Tavola Calda
Deze eettent is vooral te vergelijken met een Hollandse cafeteria, maar dan uiteraard met een ander aanbod. De prijzen zijn zeer schappelijk en je kunt hier de hele dag door gerecht voor een snelle hap.

Pasticceria
Dit is een establishment met een eigen bakkerij waar gebak, cake en versgemaakte sandwiches worden aangeboden. Een perfecte plek voor je ontbijt. Geheel volgens Italiaanse traditie kun je gaan voor een cappucino met gebak. Meestal kies en betaal je eerst om dit vervolgens bij een bediende af te nemen. Bestelling aan tafel is niet gebruikelijk.

Reageer op dit artikel