From The Blog

Algemeen

Met de aanhanger naar Italië

Heb je plannen om met de aanhanger naar Italië op vakantie te gaan? Bijvoorbeeld omdat je een hoop kampeerspullen hebt om mee te nemen? Dan doe je er goed aan om je vooraf te verdiepen in de regels omtrent een aanhanger achter je auto. Een boete wil je natuurlijk voorkomen en daarnaast is het prettig wanneer je geen gevaar bent op de weg voor jezelf of andere mensen.

Wanneer je een aanhanger gaat beladen met meer dan 750 kilo aan bagage en spullen, dan dien je in het bezit te zijn van een B+E rijbewijs. Een zwaarder model van de aanhangwagen moet daarnaast gekeurd zijn en beschikken over een eigen kenteken.

aanhangwagen boot

De banden

De banden zijn essentieel bij een aanhanger. Ze moeten van goede kwaliteit zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan de bandenspanning. De maximale bandenspanning kun je vinden op de band van de aanhanger. Deze moet altijd bij een koude band gecontroleerd worden en niet na een autorit. Wanneer je meer dan 750 kilo aan bagage en spullen mee te nemen hebt, is het verstandig om de banden op maximale spanning te zetten.

Spiegels

Wanneer een gekoppelde aanhangwagen het zicht naar achter via ene gewone autospiegel belemmerd, dan heb je een hulpspiegel nodig. Een rechterbuitenspiegel is bijvoorbeeld verplicht wanneer je het wegdek op 60 meter afstand van de auto niet kunt zien. Daarnaast worden er vanuit de wet ook eisen gesteld met betrekking tot het gezichtsveld. Wanneer je auto met aanhanger niet aan de gewone eisen voldoet, dan dien je gebruik te maken van hulpspiegels.

Aan hulpspiegels worden diverse eisen gesteld. Ze moeten verstelbaar zijn. Onder gewone omstandigheden mogen ze niet uit hun stand raken. Daarnaast mogen ze ook niet veel verder uitsteken dan nodig is. Welke hulpspiegel het beste past, is een beetje afhankelijk van welke type auto je hebt.

De maximum snelheid in Italië

Je mag maximaal 80 kilometer per uur rijden op de snelweg in Italië wanneer je beschikt over een auto met aanhanger. De minimum snelheid op de autosnelweg bedraagt 40 kilometer per uur. Op de gewone autoweg mag je maximaal 70 kilometer per uur rijden en binnen de bebouwde kom maximaal 50 kilometer per uur. De maximale breedte van de aanhanger is 255 centimeter.

Italiaanse weg

Zorg dat je altijd een kentekenbewijs bij je hebt in Italië en voorkom dat je te hard rijdt. Boetes in Italië zijn namelijk erg duur!

Ben je van plan om een rondreis te maken door Italië, lees dan dit artikel voor meer tips. En bekijk ook onze tips voor Italiaanse eetgelegenheden.

Reageer op dit artikel