From The Blog

Vakantie

Cinque Terre: de vijf meest bijzondere dorpjes van Italië

cinque-terre-340348_640

Nationaal park Cinque Terre
Een colosseum is er nooit gebouwd, Michelangelo’s David zul je er niet vinden en een palazzo ducale valt er in geen velden of wegen te bekennen. Daarvoor zul je toch echt naar Rome, Florence of Venetië moeten afreizen. Het nationale park Cinque Terre imponeert juist door eenvoud: hier geen grandeur, maar eenvoudige huisjes gebouwd op steile rotsen, kronkelende wandelpaden langs pittoreske baaitjes en vijf kleine dorpjes die door hun geïsoleerde ligging aan het fenomeen massatoerisme wisten te ontsnappen: in Cinque Terre lijkt de tijd daadwerkelijk te hebben stilgestaan.

Een wereld op zich: vijf eilandjes op het vasteland van Italië
Ingeklemd tussen de hoge kliffen en rotswanden van de Ligurische kust, tussen Levanto en La Spezia, waren de dorpjes van Cinque Terre eeuwenlang grotendeels op zichzelf aangewezen, levend van de visvangst en de opbrengst van wijngaarden die hier zo steil tegen de heuvels werden aangeplant dat ze ook nu nog elk moment in zee dreigen af te glijden. Alleen via zee waren Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore goed bereikbaar en vandaar dat de Italianen over Cinque Terre spreken, vijf aparte wereldjes, onderdeel van Italië en toch ook weer niet.

Spezia_vernazza

Wandelen langs de Bloemenrivièra
Tegenwoordig zijn de vijf dorpjes met elkaar verbonden door een spoorlijn en het nationale park Cinque Terre is nu ook met de auto goed bereikbaar. Toch heeft het gebied, dat in de volksmond vaak de Bloemenrivièra genoemd wordt, zijn unieke karakter voor een groot deel weten te behouden: de vijf middeleeuwse dorpjes liggen er nog altijd even schilderachtig bij als pak ‘m beet honderd jaar geleden en de wandelpaden tussen de dorpen, zoals de Via dell’Amore en de Sentiero Azzurro, bieden bezoekers nog steeds een uitzicht dat wellicht tot het mooiste behoort van heel Italië!

Reageer op dit artikel