From The Blog

Algemeen, Vakantie

Caserta: een vleugje Napolitaanse grandeur

Koninklijk Napelsnapels
Wie aan Napels denkt, denkt aan chaos en drukte: smalle straatjes waar matrones hun was ophangen, scooters die er zigzaggend doorheen scheuren en donkere steegjes waar maffiosi ooit volop ronddwaalden. Terwijl in Rome de regering zetelt en in Milaan geld verdiend wordt, is Napels een volkse stad. Toch kent Napels een koninklijk verleden, want Italië, met Rome als onbetwiste hoofdstad, ontstond pas in de negentiende eeuw. Tot die tijd zwaaide jarenlang het huis Bourbon de scepter over het zuidelijke deel, terwijl steden, hertogen, nog een koning en een paus de rest van de laars hadden opgedeeld.

De Napolitaanse Bourbons stamden af van Lodewijk XIV, die ooit het Louvre had verruild voor Versailles. Eenmaal aangekomen in Napels, de hoofdstad van het gelijknamige koninkrijk, later het Koninkrijk der Beide Siciliën, bleek het karige paleis in deze overvolle en door ziektes geplaagde stad niet te voldoen aan de verwachtingen van de nieuwbakken koning. Net als Lodewijk XIV gingen zijn Italiaanse afstammelingen op zoek naar een locatie buiten de stad waar zij een paleis konden bouwen dat de naam ‘Italiaans Versailles’ waardig zou zijn.

Paleis van Caserta
Gekozen werd voor Caserta, 30 kilometer van Napels, en de poging een Italiaans Versailles te bouwen, is volgens de UNESCO zeker gelukt. In 1997 plaatste UNESCO het paleis met bijbehorende tuinen op de Werelderfgoedlijst, als ultiem voorbeeld van barokke grandeur. Voor de huidige bezoeker is het dan ook niet moeilijk voor te stellen hoe hier vroeger de marchesa’s en principessa’s door de met beelden omzoomde tuinen wandelden, terwijl een duca in vergulde ruimtes op een koninklijke audiëntie wachtte.

Caserta is gemakkelijk vanuit Napels te bereiken. De trein doet er ongeveer een halfuur over en een bezoekje aan het paleis valt zeker aan te raden als excursie tijdens een stedentrip aan Napels!

Reageer op dit artikel